بیمه تامین اجتماعی یکی از رایج ترین بیمه نامه هایی است که در سراسر کشور برای افراد صادر می شود. در مقابل سازمان تامین اجتماعی نیز در مقابل دریافت این بیمه نامه به بیمه گذاران خدمات مورد نیاز را ارائه می کند. به طور کلی زمانی این بیمه نامه اجباری است که شما به عنوان کارمند یا عضوی از یک مجموعه مشغول به فعالیت باشید، در این حالت کارفرمای شما موظف است بیمه تامین اجتماعی برای شما در نظر بگیرد و حق بیمه تعیین شده برای این بیمه را پرداخت نماید. بیمه تامین اجتماعی به دو دسته اجباری و اختیاری تقسیم می شود که این دو تفاوت هایی با هم دارند. در ادامه قصد داریم به تفاوت بیمه های اجباری و اختیاری تامین اجتماعی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با این موارد تا انتهای مطلب با بابیمه همراه باشید.
یکی از موارد مشترک میان بیمه اختیاری و بیمه اجباری تامین اجتماعی امکان دریافت مستمری بازنشستگی، فوت و از کار افتادگی خدمات درمانی، از کار افتادگی جزئی، وسایل کمک پزشکی، کمک هزینه ازدواج، هزینه کفن و دفن، غرامت دستمزد ایام بیماری و بارداری است که در میان بیمه کنندگان اجباری و اختیاری تامین اجتماعی مشترک است. بیمه اختیاری نیز در بخش پرداخت هزینه های بیمارستان 10 درصد را به عنوان فرانشیز پرداخت می کند. در بیمه فرانشیز به بخشی از خسارت گفته می شود که باید توسط بیمه گذار پرداخت شود. در بیمه تامین اجتماعی اجباری هزینه ای به بیمارستان تامین اجتماعی پرداخت نمی شود و کاملا رایگان است.
در این قسمت به شرح تفاوت های بیمه اجباری و اختیاری تامین اجتماعی می پردازیم. به طور کلی حدود 42 میلیون نفر از بیمه تامین اجتماعی خدمات مورد نیاز خود را دریافت می کنند. همچنین بیش از 3 و نیم میلیون نفر مستمری بگیر از خدمات مالی و رفاهی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی استفاده می کنند. بیمه اجباری برای کارفرما و کارگران یا زیرمجموعه است و بیمه اختیاری یا خویش فرما برای برای افرادی است که برای خود کار می کنند و برای خودشان بیمه نامه تامین اجتماعی تهیه می کنند. یکی دیگر از تفاوت های بیمه اجباری با بیمه اختیاری تامین اجتماعی امکان استفاده از بیمه بیکاری است که در ادامه جزئیات مرتبط با آن را بررسی خواهیم کرد.
این بیمه برای افرادی است که از بیمه اجباری تامین اجتماعی استفاده می کنند. به این معنا که بیمه بیکاری برای زمانی است که فرد شغل خود را از دست داده باشد. به صورتی که فرد بیمه شده شغل خود را به طور غیر ارادی از دست داده باشد می تواند پس از طی کردن مراحل مربوطه از این بیمه نامه استفاده کند. در حالتی که شخص بیمه شده در محل کار خود تخلفی کرده و یا محکومیت قضائی داشته باشد امکان استفاده از بیمه بیکاری را نخواهد داشت. همچنین در صورتی که شخص از بیمه اختیاری تامین اجتماعی استفاده کرده باشد و خودش برای دریافت بیمه اقدام کرده باشد، با توجه به اینکه کارفرمایی وجود ندارد امکان دریافت غرامت دستمزد ایام بیکاری نیز وجود نخواهد داشت.
به طور کلی سه نرخ بیمه متفاوت برای بیمه های اختیاری و بیمه زنان خانه دار وجود دارد که درصد پرداخت های آن ها 12،14 و 16 درصد است. در کلیه این پرداخت ها دولت دو درصد حق بیمه پرداخت می کند و 30 درصد از این حق بیمه شامل بیمه های اجباری می شود. یکی از مواردی که لازم است در مورد بیمه های اختیاری بدانید این است که برای دریافت این نوع بیمه نامه ها محدودیت سنی وجود دارد. برای بیمه اختیاری لازم است فرد حداقل یک ماه سابقه بیمه داشته باشد و سن فرد زیر 50 سال باشد، در مورد زنان خانه دار نیز محدودیت سنی تا 45 سال است، زنان خانه دار بالای 45 سال امکان دریافت بیمه اختیاری را ندارند.